Banneux oktober 2017 Emmanuelparochie

Onlangs vond er een vijfdaagse bedevaart naar Banneux plaats. Onder de vele gasten en vrijwilligers waren ook enkelen afkomstig uit de Emmanuelparochie. Emeritus-priester B. Wolters uit Raalte schreef het onderstaande verslag, welke ook te lezen is in het blad Op Tocht en de nieuwsbrief van het aartsbisdom Utrecht.

“‘Ja, we zijn weer thuis’. Die uitroep kon je van diverse pelgrims horen, toen we in Banneux aankwamen. 250 pelgrims uit de bisdommen Utrecht en Den Bosch namen van 26 t/m 30 mei deel aan het triduüm aldaar.
Een gevoel van warmte en niet alleen zijn, zo’n gevoel overvalt je, wanneer een arm om je heen wordt geslagen, wanneer er gezegd wordt: kom op, ik ben toch bij je. Zeker op een moment van ziekte of wanneer je in de put zit, bij een gevoel van alleen zijn en van niet meer weten hoe- en wat. Wanneer je dan hulp krijgt, wanneer je zoiets overkomt, wordt je een ander mens.
Hopelijk gaat het u dan net als die blinde bedelaar die aan de kant van de weg zit. Hij had het gevoel dat hij er niet meer bij hoorde, dat hij beter…. Wanneer je zo’n iemand daar aan de kant van de weg ziet zitten, daar wil je toch wel naar omzien of in ieder geval wat voedsel geven, opdat hij kan blijven leven. En wat een geluk heeft deze mens dan; Jezus komt op zijn weg, hem tegemoet. Jezus spreekt hem aan. “Ga, uw geloof heeft u genezen”. Hij wordt aangesproken, ja hij wordt aangeraakt. Hij hoort er weer helemaal bij. Er is weer toekomst voor hem.
Zo bidden alle pelgrims in de viering met handoplegging, dat Jezus hen ook zal zien en aanraken. Dat zij zo gesterkt worden en toekomst krijgen. Dat Jezus tot een ieder zal zeggen: “Ga”. En zo kunnen alle pelgrims na de viering met handoplegging gesterkt naar huis gaan. In dankbaarheid gaan zij zo tot slot eerst naar de bron en naar de verschijningskapel om Jezus en Maria, om God te danken dat zij door HEN niet vergeten worden. Als herboren mensen kwam er zo voor alle pelgrims een einde aan deze Banneuxbedevaart. Mgr. Hoogenboom was namens het aartsbisdom en het bisdom Den Bosch ruim een dag in ons midden, hij ging in diverse vieringen voor en sprak een bemoedigend woord met de bedevaartgangers.”

Dit jaar zal er vanuit het bisdom Utrecht nog een vijfdaagse bedevaart plaats vinden en wel van vrijdag 6 oktober tot en met dinsdag 10 oktober, dit keer tesamen met het bisdom Rotterdam. De kosten van deze bedevaarten bedragen € 305,00 per persoon. Hierbij zijn de busreis, overnachtingen, eten en drinken en de verzekeringen inbegrepen. Voor een eenpersoonskamer wordt een toeslag gevraagd van € 50,00. Doordat er veel vrijwilligers meegaan die pelgrims bij staan die hulp en verzorging nodig hebben, kunnen de kosten laag worden gehouden. U kunt zich tot en met 10 augustus opgeven voor deze bedevaart.

Tevens zal er een tweedaagse bedevaart plaats vinden vanuit de regio Twente-Salland en wel van zaterdag 7 tot en met zondag 8 oktober. De kosten hiervan bedragen € 135,00 voor een tweepersoonskamer en € 160,00 voor een eenpersoonskamer. U overnacht dan in een hotel in Valkenburg. De schnitzel op de terugreis kost € 10,00. Een annuleringsverzekering kost € 8,35 per persoon voor een tweepersoonskamer en € 10,00 per persoon voor een eenpersoonskamer. Voor deze bedevaart kunt u zich opgeven tot en met 15 september.

Voor meer informatie en opgave voor één van deze bedevaarten kunt u terecht bij Miranda Temmink, telefoonnummer 06-15563596. Ik zal dan persoonlijk bij u langs komen om de bedevaart met u te bespreken.

Met vriendelijke groet,

Copyright © 2016. Willibrordus Vilsteren